🔴 Online vysílání 6 kroků, jak vybudovat značku, která prodává. Přihlásit zdarma →

Kde se naučit SEO

BLOG

10 tipů, kde se naučit SEO (2023)

Pokud se chcete dozvědět více o optimalizaci pro vyhledávače (SEO), budete muset hodně číst. A také se hodně učit. Nejlepší a nejúspěšnější SEO profesionálové jsou ve skutečnosti ti, kteří mají dokonalý přehled o nejnovějším vývoji.

Na internetu se dá najít spoustu blogů a stránek o SEO. Ale ne všechny vám dají důvěryhodné informace. Pamatujte proto na toto:

Nevěřte všemu, co čtete!

Kde tedy najít ověřené SEO tipy a rady? Připravila jsem menší seznam, kde se naučit to pravé poctivé SEO (a odkud čerpám informace i já). Většina zdrojů je v angličtině, ale vybrala jsem i pár českých a slovenských.

Než se do nich pustíme, mám pro vás ještě jednu radu: Všechny strategie, taktiky nebo nápady, které si přečtete, testujte. Přemýšlejte nad nimi a zkoušejte, co bude fungovat právě vám.

Se SEO vyloženě začínáte a chcete se naučit základy? Přečtěte si nejdřív náš článek Jak na SEO.

1. Blog centrálního webu Google pro webmastery

Získejte novinky přímo od Googlu na blogu Centra pro webmastery. Google zde sdílí informace o procházení, indexování a pořadí. Důvěryhodnější zdroj naleznete asi jen těžko.

2. Deník vyhledávače – Search Engine Journal

Hlavním redakčním zaměřením webu Search Engine Journal jsou všechny věci okolo SEO, PPC, sociálních médií a content marketingu. Tento web sdílí informace už od roku 2003 a vydává spoustu tipů a návodů každý den. Všechny informace vydané na webu jsou podložené konkrétními daty, takže jim rozhodně můžete věřit.

3. Země vyhledávače – Search Engine Land

Search Engine Land je poměrně podobný předchozímu webu. Funguje od roku 2007 a za jeho založením stojí velmi uznávaná osoba ze světa SEO a marketingu Danny Sullivan. Najdete zde informace jak z oblasti SEO, tak i PPC.

4. Blog Moz

Blog Moz je zaměřený na SEO, sociální sítě a obsahový marketing. Vychází zde 4–5 článků týdně. Založil ho známý SEO expert Rand Fishkin. SEO specialisté tento web vyhledávají nejen proto, aby načerpali nejnovější informace, ale také kvůli užitečným SEO nástrojům a dalším doplňkům, které nabízí.

5. Semrush Blog

Blog Semrush pochází od tvůrce populárního nástroje na měření klíčových slov. Pokrývá témata z marketingových kanálů jako SEO, PPC a content marketingu. Členové týmu Semrush a experti z oboru zde publikují nový příspěvek každý den. 

6. Ahrefs Blog

Ahrefs Blog vychází z podobné myšlenky jako Semrush. Vznikl na základě jednoho z nejpoužívanějších nástrojů pro SEO specialisty na celém světě.

Najdete zde užitečné návody, tipy, články a case studies. Osobně tento nástroj používám asi nejčastěji, spojení s kvalitními informacemi z toho blogu je to pro mě ideální.

Tohle byly zahraniční zdroje, odkud čerpám aktuální informace ze světa SEO. Ráda je doplňuji i tipy z domácí scény. Tady jsou české a slovenské zdroje, které vás o SEO také naučí mnohé: 

7. Blog eVisions.cz

Ráda si čas od času přečtu novinky z blogu eVisions.cz. Píšou ho specialisté z online marketingové agentury, kteří v článcích ukazují příklady ze své praxe. 

8. Collabim

Zpravodajství a blog nejen o SEO připravují experti shromáždění okolo nejpoužívanějšího českého SEO nástroje Collabim. Na stránce akademie Collabim najdete velice cenné informace, která vám rozhodně pomůžou.

Pokud se mimochodem chcete naučit SEO opravdu do hloubky, doporučuji jejich SEO trénink (když do objednávky zadáte kód: AFF-DIS-30 dostanete 30 % slevu).

9. Blog Visibility

Rozsáhlý blog Visibility od našich sousedů mohu také více než doporučit. Najdete zde informace ze SEO, PPC, e-mailingu, obsahového marketingu, sociálních médií atd. Z toho blogu jsem se naučila spoustu postupů, které dodnes používám, a proto by ve vašich záložkách neměl chybět.

10. Blog Marketing Miner

Blog Marketing Mineru vznikl díky úspěšnému SEO nástroji na našem trhu. Pomohl mi doplnit velmi zajímavé informace.

Bonusový tip: SEO pro WordPressáky

Máte web na WordPressu? Pak si určitě nainstalujte plugin RankMath, který je zdarma, ale v SEO vás hodně posune. Je to jednoduchý a přehledný nástroj, který vám pomůže okamžitě indexovat stránky, hodnotit klíčová slova, sledovat jejich pozice a optimalizovat pro SEO i obrázky.

Jak z tohoto nástroje vytěžit co nejvíc a další vychytávky najdete přímo na blogu RankMath.

Doufám, že vám tímto seznamem zdrojů pomůžu dostat se ke kvalitnějším informacím, a zlepšíte tak své SEO schopnosti. Znáte nějaké další zajímavé stránky a blogy o SEO? Dejte mi vědět v komentářích, rád se na ně podívám. Díky moc!

Sdílejte článek:

Facebook
LinkedIn

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Sdílejte článek:

Blog

Další články